woensdag 23 april 2025

Kunstmatige inseminatie en DNA

Hoe het bij boerderijdieren en dan met name de koe, het varken en het paard heel normaal is.  Er komt iemand met een rietje met sperma om het dier zwanger te maken. Kunstmatig.  Niet bij alle boerderijdieren lukt dit.  Live moet soms.  Het heeft natuurlijk ook alles te maken met topfokkerij.  Welk zaad brengt economisch gezien het beste nageslacht voort.

Mijn vader had sierduiven en sierhoenders.  Ook dan ging het om topfokkerij. Het dier dat het dichts bij perfectie zit krijgt de hoofdprijs. Wel live en de natuur kun je natuurlijk niet altijd sturen.

De mens en dan denk ik even aan al die spermadonoren.  Meer dan 1 kind en soms te veel. En wat is te veel ? Ook kunstmatig. Even niet weten of dit ook met een rietje gaat : -) 

Een man die verliefd wordt en uit liefde samen een kind nemen. Dat komt ook nog voor. Soms is de man onvruchtbaar en toch de kinderwens.  Dan is er altijd nog de spermadonor.

De melkboer is niet meer nodig. Gebeurde vroeger.  Dan werd de melkboer ingeschakeld en natuurlijk live : -)  Of het echt zo ging ? Soms wel.

Het DNA mag ik natuurlijk niet vergeten te noemen. Bij de spermadonor wordt er soms ook op geselecteerd. Nu meer dan vroeger. Intelligentie kan belangrijk zijn. Met nog zoveel meer. 

Doet de mens ook aan topfokkerij. Minder dan bij de boerderijdieren. Soort zoekt soort is belangrijker.  En twee ouders met goede opleidingen die elkaar vinden. Die kinderen hebben meer kans om te slagen dan kinderen van ouders met lage opleidingen. Topfokkerij heeft heel soms de hoofdrol..

Spermadonor en bij 10 kinderen stopt men met tellen. Je hebt vele halfbroers en halfzussen en je weet niet wie.  Dat kan gevaarlijk zijn. Hoe halfzussen en halfbroers zich tot elkaar aangetrokken voelen. En dan.   Gelukkig zijn er nu meer regels dan pakweg 10 of 20 jaar geleden.

Altijd blij dat ik mijn beide ouders heb gekend en dat ik alleen maar echte broers en zussen heb. Weten dat dat de keuze was van mijn ouders. Ik kan me voorstellen dat je soms moet kiezen voor anders. Als het bijvoorbeeld te moeilijk is om geen kinderen hebben te accepteren.

Toch blijf ik er moeite mee houden. Grenzen en ethische grenzen zijn dan belangrijk. En elk kind heeft het recht om zijn ouders te kennen. Dat kan ook belangrijk zijn als het gaat om het DNA  en de genen.

De mens zien als zoogdier en meer ook niet. Je kunt een mens niet vergelijken met een koe of een paard.  Verliefd worden en dan samen huisje, boompje en beestje moet de norm blijven.

Soms is het natuurlijk wel handig. Een spermadonor en dan altijd mens zijn en blijven. Als je de donor kent is dat leuker en beter dan anoniem. Ook voor het kind.

Keuzes en het blijven keuzes.  Ik kan me voorstellen dat het in de toekomst niet anders kan. Vele onvruchtbare mannen en het voortbestaan van de soort komt in gevaar.. Misschien wordt dat de toekomst maar tot dan !  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De natuur en de mens

Eeuwen geleden in het Groninger land.   Van moeras en veen landbouwgrond maken.   Veel werk en dankbaar werk.   De turf kon in de kachel en ...