vrijdag 11 april 2025

Een ander systeem

Deze week was ik bij een lezing over een ander economisch systeem. Meer gericht op kwaliteit en minder gericht op kwantiteit. Ook met de aarde als het allerbelangrijkste.

Een onderscheid maken tussen vervuilende rommel en niet vervuilende rommel. Al die spulletjes die we nodig hebben of denken nodig te hebben. Kijken hoe het gemaakt wordt en onder welke omstandigheden. En daar de prijs op aanpassen.

En nieuwe milieuvriendelijke rommel belonen. We plegen nu roofbouw op de aarde en dat moet anders.  Dat anders dan gaan doen met belonen en/of straffen.

Ook de kloof tussen rijk en arm werd nog genoemd. Hoe de armste mensen er de laatste 20 jaar niet echt op vooruit zijn gegaan.  De rijkste 10 procent des te meer. Ook dat biedt kansen. Vermogen wat meer belasten bijvoorbeeld en arm zijn wat meer geld geven.  Meer een balans zien te vinden tussen arm en rijk.

Hoe de wereld veel groter is dan ons landje. Wij kunnen wel anders willen maar als de rest niet meedoet !  Dan heeft het geen enkele zin. Van Europa een werelddeel maken dat gaat voor kwaliteit. Waar duurzaamheid voorop komt te staan. Hoeveelheid wat minder belangrijk maken.

Hoeveelheid en ook horen dat vele miljoenen mensen buiten Europa voor Europa aan het werk zijn. Om het nog wat kleiner te maken.  Ook voor Nederland zijn vele miljoenen mensen aan het werk. Lage lonen landen en waar ze het niet zo nauw nemen met bijvoorbeeld milieuregels. Wat in ons landje niet meer mag is daar geen probleem. Ook als het gaat om beloning en arbeidsomstandigheden leven ze daar nog in het stenen tijdperk.  En het mag. Sterker nog. Het moet.  Zonder wordt het veel te duur.

Ook dan is massa kassa.  Iets waar we afscheid van moeten nemen. Beter een kast kopen die een leven lang meegaat dan een kast die om de 5 jaar vervangen moet worden.

Het is bijvoorbeeld technisch mogelijk een tv te maken die tientallen jaren meegaat maar dat is dan weer slecht voor de handel. Een andere economie. Niet meer gericht op massa is kassa en op groei maar gericht op kwaliteit en het zorgt voor minder roofbouw.  Zijn we daartoe in staat ?

Weten dat dat economische groei moet denken sterk is en van generatie op generatie doorgaat. Ook weten dat het niet langer houdbaar is. We zijn met te veel mensen en de aarde is te klein voor steeds maar weer meer moet.

Blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.  Dat er dan economen zijn die het ook zien en nadenken over een ander systeem. En het verder uitwerken. Of het echt anders gaat worden ? Of het kan ?    Hoe sterk het eeuwenoude groeimodel is geworden.  Is het te verslaan ?  Afwachten.

Zelf denk ik dat alleen evolutie echt kan zorgen voor verandering. Samen een stapje maken en dan gaan we veel van wat tot nu toe als normaal wordt gezien zien als iets lachwekkends.  En dan kan het echt anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De natuur en de mens

Eeuwen geleden in het Groninger land.   Van moeras en veen landbouwgrond maken.   Veel werk en dankbaar werk.   De turf kon in de kachel en ...