woensdag 22 januari 2025

Kleinschaligheid en meer

Een dorpje in de buurt van Emmen. 60 jaar geleden waren er meer dan 20 winkels in het dorp. Nu geen enkele meer.  Wat is de reden ?  Iemand noemde het online winkelen. Meer keuze en gemakkelijker.  Een ander heeft het over massa is kassa.  Klein kan niet meer uit en is te duur geworden.

De boer met 30 koeien kan niet meer overleven. Vele regeltjes en schaalvergroting is de norm. Ik denk even aan de ruilverkaveling in de vorige eeuw en natuurlijk de schaalvergroting. Minder boeren en het aantal koeien, varkens en kippen is gestegen. Het mag ook niet te veel kosten. Er is nu zoveel waar we ons geld aan kwijt kunnen. Ook een reden. 

Vorige week ook weer in de krant. Een kleine supermarkt van een zelfstandige ondernemer in een dorpje in de buurt. Het kan niet meer uit. Hij is wel de enige supermarkt in het dorp en toch. Men denkt dat hij te duur is of hij is te duur. Mensen stappen in de auto en gaan naar een veel grotere supermarkt 4 kilometer verder.  Ik lees ook dat de Jumbo met een omzet boven de miljard euro maar 30 miljoen euro winst maakt.  Maar : -)  Als je kijkt naar de omzet wel. Massa is kassa denk ik als een boer met kiespijn.  Met massa en een groot aanbod kun je nog een paar stuivers verdienen.

Ik denk ook even aan de grootte van de mediamarkt. De keuze is reuze en de aantallen ook. Nodig om nog een paar centen te kunnen verdienen. 

En natuurlijk online winkelen. Veel gemakkelijker en vaak ook veel goedkoper dan. De doodsteek voor de kleine middenstander. Hoe de Nederlander altijd gaat voor de prijs. Goedkoop is duurkoop bestaat niet meer.

Gelukkig zie je de kleinschaligheid in andere opzichten nog wel. De kapper bijvoorbeeld. In onze wijk heb je nog een zelfstandige kapper en het kan uit. Een ouderwetse herenkapper en hij hoeft er ook niet rijk van te worden.  Je haar laten knippen kan nog niet online : -)

Of we het jammer moeten vinden dat je in vele kleine dorpjes geen winkel meer vindt. Soms wel en soms niet denk ik dan.  De auto die de meeste mensen hebben maakt het mogelijk de boodschappen ergens anders te doen.
Moeten we het jammer vinden dat de echte ouderwetse boer niet meer kan bestaan. Weten dat het terugkomt. De boer die aandacht heeft voor de natuur en die het bijvoorbeeld biologisch wil doen. Het ligt ook aan ons.  Als wij bereid zijn iets meer te betalen voor eten en drinken. Dan komt de rest vanzelf.

Ook de snelheid in de huidige samenleving speelt een rol. Voor langzaam en lekker rustig aan zijn we ook veel te duur geworden.  Zo is er ook veel werk wat 50 jaar geleden nog gewoon in ons landje werd gedaan verdwenen naar het buitenland.  Het kan door de hoge lonen niet meer in ons landje gedaan worden.

Gelukkig zijn er nog steeds mensen die tegen de stroom inzwemmen en : -)  Die boer die het biologisch, natuurvriendelijker en diervriendelijker gaat doen.  En het lukt hem ook om zijn product tegen een kostendekkende prijs te verkopen. Mensen genoeg te vinden die ook genoeg hebben van al die massa.  Het zijn druppels op een gloeiende plaat.

Of we terug kunnen naar kleinschaligheid.  Daarvoor is het denk ik te laat.  Denk ik en ik kan het natuurlijk ook mis hebben.  Zolang we geld verdienen en de economie op 1 het allerbelangrijkste vinden zal er denk ik niet echt veel veranderen.  

Het kan alleen nog maar gekker worden.  Hoe gek moet het worden voordat we massaal stop zeggen.  Nog vele malen gekker denk ik dan en nu maar hopen dat ik het mis heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De software en de hardware

Een vergelijking maken tussen de mens en de computer.   De hardware bij de computer is alles wat je fysiek vast kunt pakken. De software zij...