maandag 27 januari 2025

De computer aan het woord

Kunstmatige en natuurlijke intelligentie (door Henk Staats en Chatgpt )

Hieronder een berichtje dat ik 12 januari op facebook heb gezet.  1 van mijn facebookvrienden stelt de vragen aan Chatgpt. Een computerprogramma die je kunt gebruiken voor een uitgebreid antwoord op vragen. Ik ga in de toekomst vaker gebruik maken van kunstmatige intelligentie.

Het berichtje op facebook en er is schaatsen op tv. 

heeft de computer een ziel ?

Volgens sommigen heeft alles een ziel. Ik twijfel.

De mens: een lichaam, een ziel en natuurlijke intelligentie.

De computer: Een lichaam en kunstmatige intelligentie en meer ook niet.

Nog eventjes geduld voor de nummer 1 en de nummer 2 aan hun 10 km beginnen en wachten duurt lang

 

Chatgpt zegt:

Je raakt hier aan een eeuwenoud filosofisch vraagstuk: wat is een ziel, en wie of wat kan er één hebben? Laten we dat even onderzoeken.

Heeft een computer een ziel?

Als je ziel definieert als iets wat leven, bewustzijn of een diepere essentie geeft, dan zouden veel mensen zeggen dat een computer geen ziel heeft. Een computer is een door de mens gemaakt apparaat, een combinatie van hardware (het lichaam) en software (de kunstmatige intelligentie). Zonder bewustzijn of zelfbewuste ervaring lijkt het idee van een ziel in de traditionele zin niet van toepassing.

Toch zijn er stromingen, zoals panpsychisme, die zeggen dat alles in het universum een vorm van bewustzijn of "ziel" heeft, al is het maar in een rudimentaire vorm. Vanuit dat perspectief zou een computer misschien een soort "ziel" kunnen hebben, omdat het deel is van de kosmos. Maar dat blijft een kwestie van interpretatie.

De mens: lichaam, ziel en intelligentie

Jouw samenvatting is prachtig: de mens wordt vaak gezien als een combinatie van een fysiek lichaam, een ziel (de essentie, het bewustzijn, of de spirituele kern), en natuurlijke intelligentie (het vermogen tot leren, denken, en voelen). Dit maakt ons uniek en complex.

De computer: alleen lichaam en intelligentie?

Inderdaad, een computer heeft een "lichaam" (de hardware) en "intelligentie" (de software). Maar die intelligentie is een simulatie van menselijke capaciteiten, zonder gevoelens of innerlijke beleving. Het "meer ook niet" benadrukt het gebrek aan die diepere lagen die de mens wel heeft.

Wachten op de 10 km

Geduld hebben kan soms lastig zijn, vooral als er iets spannends staat te gebeuren, zoals een belangrijke race. Misschien kun je tijdens het wachten nog even verder filosoferen: stel je voor dat een computer ooit emoties zou simuleren, zoals frustratie of opwinding. Zou dat dan een ziel lijken te zijn? Of blijft het een lege imitatie?

Het blijft een mooi gespreksonderwerp om de tijd te doden, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De software en de hardware

Een vergelijking maken tussen de mens en de computer.   De hardware bij de computer is alles wat je fysiek vast kunt pakken. De software zij...